Alles wat je moet weten over de TOG-waardes

TOG-waardes slaapzakken veilig slapen VanZus

Alles wat je moet weten over de TOG-waarde: heerlijk en veilig slapen voor je baby
Als ouder wil je ervoor zorgen dat je baby veilig en comfortabel slaapt. Wel zo lekker. Zelf word je niet blij van de gebroken nachten, maar een oververmoeid kind is ook niet echt een ingrediënt voor een topdag.

Maar, wat doe je je kindje nu wanneer aan? Welke slaapzak heb je nodig? Hoe dik moet de deken zijn? En, moet je kindje een rompertje aan met slapen?

Eén van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden is de TOG-waarde van het beddengoed en de slaapkleding van je baby. Maar wat is TOG-waarde precies, en hoe kun je ervoor zorgen dat je de juiste keuzes maakt? In deze blog leggen we alles uit wat je moet weten over TOG-waarde.

Wat is de TOG-waarde en waar staat het voor?
TOG staat voor Thermal Overall Grade, een maat die de thermische isolatie van een product aangeeft. Simpel gezegd, het is een manier om te meten hoe warm een deken, slaapzak of kledingstuk je baby houdt. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe meer warmte het product biedt.

Waarom is TOG-waarde Belangrijk?
De TOG-waarde is belangrijk omdat baby's hun lichaamstemperatuur nog niet zo goed kunnen reguleren. Het gebruik van producten met de juiste TOG-waarde helpt oververhitting of onderkoeling te voorkomen, wat belangrijk is voor de veiligheid en het (slaap)comfort van je baby.

TOG-waarden en temperatuur
Hieronder ons advies voor het kiezen van de juiste TOG-waarde op basis van de kamertemperatuur:

 • TOG 0.5: Voor hele warme kamers (24°C en hoger). Geschikt voor hele warme zomernachten.
 • TOG 1.0: Voor warme kamers (21-23°C). Geschikt voor warme zomernachten of goed geïsoleerde huizen in de lente en herfst.
 • TOG 2.5: Voor normale kamers (16-20°C). Geschikt voor koelere nachten, ideaal voor de meeste Nederlandse huizen gedurende het grootste deel van het jaar.
 • TOG 3.5: Voor koude kamers (16°C en lager). Geschikt voor wintermaanden in minder goed geïsoleerde huizen of zeer koude klimaten.

Hoe gebruik je de TOG-waarde?
Bij het kiezen van slaapkleding en beddengoed voor je baby, is het belangrijk om te kijken naar de totale TOG-waarde van alles wat je baby draagt en waarin hij of zij slaapt. Dus naar rompertjes, pyjama's, slaapzakken en dekens. Hier zijn een paar tips om dit goed te doen:

 1. Laagjes optellen: Tel de TOG-waarden van de verschillende lagen kleding en beddengoed bij elkaar op om de totale TOG-waarde te krijgen. Zorg ervoor dat deze waarde past bij de kamertemperatuur.
 2. Controleer de kamertemperatuur: Gebruik een kamerthermometer om de temperatuur van de babykamer te controleren en pas de slaapkleding en het beddengoed daarop aan.
 3. Aanpassen aan het seizoen: Zorg ervoor dat je verschillende soorten slaapkleding en slaapzakken hebt voor verschillende seizoenen om te voorkomen dat je baby het te warm of te koud krijgt.
 4. Let op tekenen van oververhitting: Voel aan de nek en de borst van je baby om te controleren of ze niet te warm zijn. Als je baby zweterig aanvoelt of rood is, verwijder dan een laagje.

Voorbeeld van TOG-combinaties
Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je de juiste TOG-waarde kunt bereiken met verschillende combinaties van kleding en beddengoed:

 • Hele warme nacht (24°C en hoger):
  Korte mouw rompertje (0.2 TOG) + Dunne slaapzak (0.3 TOG) = 0.5 TOG
 • Warme nacht (21-23°C):
  Lange mouw romper (0.5 TOG) + Dunne slaapzak (0.5 TOG) = 1.0 TOG
 • Gemiddelde nachten (16-20°C):
  Lange mouw pyjama (1.0 TOG) + Gemiddeld dikke slaapzak (1.5 TOG) = 2.5 TOG
 • Koude nachten (16°C en lager):
  Warme pyjama (1.5 TOG) + Dikke slaapzak (2.0 TOG) = 3.5 TOG

Conclusie
Het kiezen van de juiste TOG-waarde voor de slaapkleding en beddengoed van je baby is essentieel voor hun veiligheid en comfort. Door rekening te houden met de kamertemperatuur en de totale TOG-waarde van alle lagen, kun je ervoor zorgen dat je baby goed slaapt zonder risico op oververhitting of onderkoeling. Bij twijfel, kies voor ademende materialen en vermijd te veel laagjes.

Related posts